Tot 40% goedkoper

Door heel Nederland

Bel ons op: 088 – 11 55 620

Binnen 24 uur aan huis

Echt vakmanschap

Vijver aanleggen

Een vijver is een prachtige toevoeging aan uw tuin. Het biedt plek aan waterdieren en vogels, en kan uw tuin helemaal tot leven wekken. Gelukkig kunt u, mits u een beetje handigheid hebt, zelf een vijver aanleggen. Wij helpen u graag op weg met het realiseren van uw perfecte tuin. En als u er niet uitkomt kunt u altijd een hovenier bij u in de buurt inschakelen via het contactformulier op onze website.

1. De vijver vormgeven

De eerste stap die u moet nemen bij het aanleggen van een vijver is het vormgeven. Bepaal zo duidelijk mogelijk wat de omvang van de nieuwe vijver wordt en markeer deze met behulp van paaltjes en touw.

2. Uitgraven

De volgende stap is het uitgraven van de vijver. Zorg dat u hier een graafmachine voor gebruikt of hulp inschakelt.

U kunt verschillende dieptes aanbrengen in uw vijver. Vaak worden er kleine, ondiepe gebiedjes aangelegd van ongeveer twintig centimeter diep, tussengebieden van ongeveer veertig centimeter diep en diepe stukken van minimaal tachtig centimeter diep. Dit geeft overwinterende vissen de kans om te overleven. Graaf alle dieptes twintig centimeter dieper uit dan de gewenste diepte: deze ruimte wordt gevuld met zand.

Verwijder eventuele stenen en plantenwortels die het doek kunnen beschadigen direct. Laat de wanden van de vijver aflopen (ongeveer 45 graden) en controleer of alle einden van de vijver waterpas zijn.

3. Plaatsen van het doek

Vul allereerst de vijver op met ongeveer tien centimeter vulzand. Leg vervolgens het doek over het zand. Omdat het doek onder spanning komt te staan door het water mag het doek niet te strak staan. Al het overbodige doek kunt u wegsnijden.

4. Beplanten en vullen

Nadat u het doek hebt aangebracht, kunt u vijversubstraat in een laag van ongeveer tien centimeter dik aanbrengen. Hier kunt u waterplanten in planten. Laat vervolgens de vijver vollopen met kraanwater.

Onderhoud

U zult uw vijver enigszins moeten onderhouden. Wanneer u uw vijver niet goed genoeg onderhoudt zullen er lekkages optreden, of zal het water ernstig vervuild raken.

Probeer regelmatig dode bladeren en ander afval uit de vijver te vissen. Houd bovendien de waterstand in de gaten: wanneer de waterstand blijft dalen, gaat het vaak om een lekkage.

Vijver aanleggen? Laat het doen.

Wanneer u er niet zelf uitkomt, kunt u altijd een professioneel hovenier inschakelen om de vijver voor u te laten aanleggen. Via het contactformulier op onze website kunt u snel en gemakkelijk een hovenier bij u in de buurt inschakelen. Zo bent u verzekerd van een goed en betrouwbaar resultaat.