Tot 40% goedkoper

Door heel Nederland

Bel ons op: 088 – 11 55 620

Binnen 24 uur aan huis

Echt vakmanschap

Stopcontacten vervangen of bijplaatsen

Soms is het nodig om een stopcontact te vervangen of om een geheel nieuw stopcontact op een andere plek in uw woning te laten bijplaatsen. Gelukkig is dit niet een heel moeilijke klus en wij helpen u graag op weg met enkele tips en trucs.

Stroom uitschakelen

Het belangrijkste wat u moet doen voordat u met elektriciteit gaat werken, is het uitschakelen van de stroom. Doe dit door de schakelaar in de stoppenkast uit te schakelen. Nu is het veilig voor u om met de stopcontacten te werken.

Verwijderen van stopcontacten

Gebruik een spanningzoeker om de kap van het stopcontact los te draaien en controleer of er nog spanning op het stopcontact staat. Als dit het geval is, schakel dan alsnog de hoofdschakelaar in de stoppenkast uit. Daarna kunt u de bevestigingsschroeven van het stopcontact en de leidingdraden losschroeven.

De leidingdraden komen in vier verschillende kleuren:

  • De bruine draad is de fasedraad. Hier staat een meetbare spanning op.
  • De blauwe draad is de nuldraad. Hier staat geen meetbare spanning op.
  • De zwarte draad is de schakeldraad. Hier staat alleen spanning op wanneer de schakelaar is ingeschakeld.
  • De geel met groene draad is de aardedraad. Hier staat geen spanning op, deze dient voor het ‘aarden’ van het stopcontact.

Stopcontacten vervangen

Bevestig de juiste draden op de juiste contactpunten van het nieuwe stopcontact en bevestig het nieuwe stopcontact aan de muur. Schakel vervolgens de stroom weer in en controleer met een spanningzoeker of er stroom op staat. Als er geen stroom op staat schakelt u de hoofdstroom uit en controleert u of alle draden juist zijn bevestigd. Lukt het vervangen toch niet helemaal? Wij helpen u graag verder.

Stopcontacten bijplaatsen

Het bijplaatsen van een stopcontact is een vrij ingewikkelde procedure. Toch kunt u ook het bijplaatsen zelf uitvoeren. Volg daarvoor de volgende stappen.

  • 1. Teken op de muur de juiste plek van het stopcontact af. In ruimtes zoals de woonkamer moet dit minimaal 15 centimeter van de grond zijn, in natte ruimtes zoals de badkamer moet dit minimaal 25 centimeter zijn.
  • 2. Hak een stuk uit de muur waar het stopcontact geplaatst wordt. Frees vervolgens een sleuf voor de draden in de muur. De breedte en diepte van de frees moet minimaal 16 mm en maximaal 25 mm bedragen.
  • 3. Zorg ervoor dat het uitgehakte gat stofvrij is en pas het inbouwpotje in de opening.
  • 4. Vul de ruimte om het inbouwpotje op met gips, zodat het stevig op de plek blijft zitten.
  • 5. Controleer nogmaals of de stroom is uitgeschakeld. Leid dan de stroomkabel naar het inbouwpotje.
  • 6. Bevestig de stroomdraden aan het nieuwe stopcontact en bevestig het nieuwe stopcontact aan de muur.

Neem het nieuwe stopcontact niet direct in gebruik. Controleer eerst of het bijplaatsen goed is gegaan door de groep in te schakelen. Wanneer deze direct wordt uitgeschakeld, open dan het stopcontact (eerst de elektriciteit weer uitschakelen) en controleer of alle draden goed zijn bevestigd. Test het stopcontact vervolgens eerst met een klein apparaat, zoals een radio.

Specialisten bij u in de buurt

Omdat het bijplaatsen van een stopcontact geen gemakkelijk klus is, kunt u altijd onze vakmensen vragen om dit voor u te doen. Op onze website vindt u de dichtstbijzijnde elektricien in uw regio, waardoor u gegarandeerd snel geholpen kan worden. Wij helpen u graag bij het vervangen of bijplaatsen van stopcontacten.