Slotenmaker inschakelen? Let op de certificering!
Slotenmaker inschakelen? Let op certificering
Het beroep van slotenmaker is niet beschermd. Dat betekent dat iedereen zich slotenmaker mag noemen, dus ook u, terwijl u wellicht helemaal geen ervaring hebt met sloten en er nooit mee werkt. Dat is bij bijvoorbeeld een tandarts wel anders. Niemand mag zich zonder diploma's tandarts noemen. Voor een tandarts vinden we dat normaal, maar voor een slotenmaker dus blijkbaar niet. Vreemd eigenlijk, want een slotenmaker draagt ook een grote verantwoordelijkheid!
Gelukkig zijn er wel certificaten en keurmerken waarmee u kunt nagaan of een slotenmaker een bepaalde kwaliteit kan garanderen.
Zo is er het Politiekeurmerk Veilig Wonen, waar onder andere de slotenmaker Haarlem aan voldoet. Dit keurmerk beschrijft exact op welke wijze sloten en andere veiligheidsmaatregelen in acht moeten worden genomen om van een veilige woning te kunnen spreken.
Vraag bij een slotenmaker dus altijd na of ze volgens dit Politiekeurmerk Veilig Wonen opereren.
Daarnaast is er het SKG keurmerk, dat sloten certificeert. Dit keurmerk garandeert een bepaalde mate van vertraging als het om sloten gaat, waarbij er dus wordt gegarandeerd dat inbrekers minimaal een bepaald aantal minuten worden vertraagd in hun handelen.
Als u besluit een slotenmaker in te huren, is het dus zeker aan te raden om te letten op de diverse keurmerken. Vraag of de slotenmaker met het Politiekeurmerk Veilig Wonen werkt, en of de sloten die hij verkoopt SKG gecertificeerd zijn. Op die manier kunt u wellicht alsnog geen inbraak voorkomen, maar maakt u het ongewenste bezoekers in ieder geval wel flink lastig om binnen te komen.
Behalve goede sloten kunt u ook op andere wijzen uw woning inbraakbestendig maken. Denk hierbij aan het goed sluiten van ramen en deuren, het zorgen voor goed hang- en sluitwerk, en niet kenbaar maken dat u afwezig bent door bijvoorbeeld hoge stapels post onder de brievenbus.