Hoe timmer ik een vogelhuisje?

Tot 40% goedkoper

Door heel Nederland

Bel ons op: 088 – 11 55 620

Binnen 24 uur aan huis

Echt vakmanschap

Hoe timmer ik een vogelhuisje?

Stel, je hebt een prachtige tuin. Maar ondanks dat je hem kleurrijk hebt opgevuld met allerlei soorten bloemen en planten, ontbreekt er toch iets. Hoe breng je nu jouw tuin tot leven? De aanwezigheid van vogels in jouw tuin kan het verschil maken. Je kunt een start maken met het timmeren van een uitnodigend vogelhuisje. Hoe gaat het timmeren van een vogelhuisje precies in zijn werk? Onze timmerman legt je uit waarom een vogelhuisje een goede start is en hoe je deze in elkaar zet.

Waarom een vogelhuisje?

Bij het timmeren en plaatsen van een vogelhuisje denk je misschien dat het huisje alleen van pas komt tijdens de lente. Niets is minder waar. Niet alleen zorg je ervoor dat de vogels straks een heerlijk onderkomen hebben gedurende de lente, maar ook dat ze knus en warmpjes de wintermaanden doorstaan. Je kunt een vogelhuisje heel persoonlijk in elkaar timmeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gerecycled vogelhuisje? Gemaakt van oude spulletjes, zoals bierdopjes of knopen. Ben je in het bezit van oude laarzen? Ook deze kun je helemaal ombouwen tot een aangenaam onderdak voor je aankomende gevederde gasten. Kortom, je kunt een vogelhuisje zeer creatief en persoonlijk in elkaar timmeren.

Wat heb je nodig voor het timmeren van een vogelhuisje?

Om een standaard stevig houten vogelhuisje in elkaar te timmeren heb je het volgende nodig:

- Vier plankjes van hout, van ongeveer 23 x 15 cm (en die 2 cm dik zijn voor de wandjes)
- Twee balkjes van 15 × 0,5 × 0,5 cm
- Voor het dak één plankje van 16 x 16 cm x 2 cm
- Voor de bodem een plankje van 15 x 15 cm x 2 cm
- Een latje van 26 cm om het vogelhuisje mee op te hangen

En tot slot heb je werktuigen nodig, zoals een hamer, spijkers, houtlijm, een zaag of cirkelzaag, een vijl en een potlood.

Een vogelhuisje timmeren in stappen

 • Stap 1: Zaag de plankjes op maat
  Markeer met een potlood de planken met de juiste maten. Zaag daarna de planken. Je kunt dit ook nog nauwkeuriger doen door middel van een cirkelzaag, mocht je deze bezitten. Zaag vervolgens de twee plankjes aan de zijkanten schuin af. Denk erom dat hoe schuiner je de zijkanten afzaagt, hoe kleiner het voorste dakje wordt. Kortom, zorg ervoor dat de zijkanten gelijk aan elkaar blijven.
 • Stap 2: Timmer de plankjes in elkaar
  Plak nu de plankjes aan elkaar vast en gebruik spijkers voor extra stevigheid. Gebruik de twee dunne balkjes tussen de zijwanden en bodem. Zo wordt het vogelhuisje goed stevig en stabiel. Het is belangrijk dat er geen spijkers uitsteken in de binnenkant. Je wilt namelijk niet dat de vogels zich daaraan bezeren.
 • Stap 3: Timmer een voordeur
  Een vogelhuisje is geen mooi onderkomen zonder een voordeur. Boor daarom een rond gat in de voorkant. Vijl daarna alle scherpe randen mooi glad zodat de vogels zich wederom niet bezeren.
 • Stap 4: Hang het vogelhuisje op
  Timmer aan de achterkant een latje om het huisje mee op te hangen. Gebruik hiervoor kleine spijkers om te voorkomen dat ze uitsteken aan de binnenkant. Je kunt ook nog een klein latje timmeren net onder de opening waar de vogels op landen en staan. Nadat je dit gedaan hebt is het tijd om het vogelhuisje op te hangen. Een tip is om het huisje ongeveer 1,8 meter van de grond te hangen richting het noorden. Op deze manier kan er geen sneeuw of regen naar binnen waaien. De plaats waar je het huisje hangt is belangrijk omdat de meeste regen en wind uit het westen komt.

Hulp nodig bij het timmeren?

Wil jij ook meer vogels aantrekken in je tuin? Maar zie je het niet zitten om zelf een vogelhuisje te timmeren? Wij beschikken in heel Nederland over klusjesmannen die dit graag voor jou regelen. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan.

Wij staan voor u klaar