Hoe stuc ik een muur?

Tot 40% goedkoper

Door heel Nederland

Bel ons op: 088 – 11 55 620

Binnen 24 uur aan huis

Echt vakmanschap

Hoe stuc ik een muur?

Is jouw muur toe aan een opknapbeurt? Heb je wel eens gedacht aan stucen? Stuc zorgt ervoor dat muren er prachtig afgewerkt uit komen te zien. Daarnaast biedt het stucen van een muur nog zoveel andere mogelijkheden en uitkomsten. Benieuwd hoe jij stuc aan een muur kan aanbrengen? In dit artikel kom je te weten wat de voordelen van stuc zijn en leggen we je stap voor stap uit hoe je dit aan een muur aanbrengt.

De voordelen van stuc

Wat is stuc nu eigenlijk? Stuc, ook wel stucwerk genoemd, is pleisterwerk dat men gebruikt voor de afwerking van een muur of plafond. Het is een populaire vorm van afwerking doordat je met stuc op gemakkelijke wijze beschadigingen aan een muur mooi en egaal kan wegwerken. Stuc is aan te brengen over beton, metselwerk of gipsplaten.

Stucen van een muur in stappen

 • Stap 1: Plak de vloer af
  Voorkom dat er pleisterwerk op de vloer komt tijdens het stucen. Plak daarom de vloer zorgvuldig af met stucloper of een dik plastic-folie. Voor de randen van de vloer gebruik je duct-tape, zodat de loper niet verschuift en je geen ongewenste vlekken op je plint krijgt.
 • Stap 2: Strijk de ondergrond voor
  Voordat je begint met het stucen van de muur is het belangrijk om de ondergrond schoon en stofvrij te maken. Je wilt namelijk niet dat er straks stofdeeltjes onder het stuc te zien zijn. Breng het voorstrijkmiddel aan met een blokkwast en laat het één tot twee uur drogen.
 • Stap 3: Breng hoekbeschermers aan
  Bescherm de uitwendige hoeken van het stuc met hoekbeschermers. Dit zorgt voor een fraaie strakke hoek en beschermt de wandhoeken.
 • Stap 4: Maak het gips aan
  De exacte voorbereiding voor het aanmaken van gips hangt af van welk soort stuc je hebt aangeschaft. Echter, dit staat altijd vermeld op het product zelf. Gebruik in elk geval een schone witte kuip en een schone mixer. Schenk daarna de juiste hoeveelheid water in de kuip. Deze staat ook op de verpakking vermeld. Voeg dan voorzichtig het gips toe en laat het even rusten. Daarna mix je het gips tot een gladde massa, zonder klonten.
 • Stap 5: Breng het gips aan op de muur
  Schep allereerst het gips op een raapbord; dit doe je met een troffel. Breng vervolgens het gips met een pleisterspaan aan op de ondergrond. Het is belangrijk dat je het gips zo gelijkmatig mogelijk over de muur verdeelt. Dit scheelt je straks tijd tijdens het reien in de volgende stap.
 • Stap 6: Maak de muur vlak
  Het vlak maken van de muur wordt ook wel reien genoemd, omdat je dit doet met behulp van een reilat. Het reien zorgt uiteindelijk voor een strak en vlak eindresultaat van het stuc. Doe dit dan ook zorgvuldig, aangezien je geen muur wilt hebben met oneffenheden.
 • Stap 7: Trek het gips glad
  Als je het gips bijna niet meer kunt indrukken is het tijd om te beginnen met ‘messen’. Dit doe je met een spackmes, die je op de muur houdt in een hoek van 45 graden ten opzichte van het oppervlakte. Strijk het gips vlak. Werk van boven naar beneden en maak alle gaten en oneffenheden dicht.
 • Stap 8: Maak de muur nat met een spons
  Wanneer het gips nog een beetje plakt begin je met sponzen. Maak de spons vochtig en schuur het gips in een draaiende beweging. Op deze manier maak je een mooie sliblaag, waar je vervolgens op kunt gaan pleisteren.
 • Stap 9: Maak het gips glad
  Na het sponzen maak je het gips glad met een spackmes. Trek vervolgens de sliblaag mooi glad. Houdt wel het spackmes vast in een hoek van 30 graden.
 • Stap 10: Afpleisteren
  In deze stap rond je het gehele proces af. Ongeveer twintig minuten na het pleisteren begin je met het afpleisteren. Doe dit met een vochtige blokkwast of met water met behulp van een plantenspuit. Wanneer de gehele muur droog is, kun je beginnen met de afwerking van het stucwerk.

Hulp nodig?

Enthousiast geworden over stuc maar laat je het stucen zelf liever over aan een specialist? Wij beschikken in heel Nederland over verschillende stukadoors die jou hierbij graag helpen. Neem nu contact op en ontvang een vrijblijvende offerte.

Wij staan voor u klaar