Energieprestatie en binnenklimaat

Tot 40% goedkoper

Door heel Nederland

Bel ons op: 088 – 11 55 620

Binnen 24 uur aan huis

Echt vakmanschap

EnergiePrestatie en Binnenklimaat

EPB is de regelgeving op het gebied van energieprestaties en binnenklimaat. De afkorting EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het EPB heeft betrekking op alle het energetische in je huis, zoals luchtdichtheid, zonnepanelen en ook isolatie. De Europese Unie heeft deze regelgeving gemaakt om het energiegebruik per huishouden te verminderen. Deze EPB eisen bepalen aan welke minimale energievoorschriften je huis moet voldoen. In samenwerking met Isolatie Expres hebben we deze eisen voor u op een rij gezet.

Eisen

De eisen van EPB gelden voor alle nieuwe gebouwen en alle bestaande gebouwen die verbouwd of uitgebreid worden, op voorwaarde dat deze gebouwen verwarmd of gekoeld worden en dat er voor deze bouwwerken een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt. Dit betekent dat bijna elk nieuw of gerenoveerd gebouw EPB-plichtig is, behalve gebouwen waarvoor een vrijstelling geldt of industriegebouwen waarvan op het moment van de vergunningsaanvraag al zeker is dat er geen klimaat installatie zal worden gedaan.
De EPB legt drie verschillende soorten eisen op. De eerst heeft te maken met thermische isolatie-eisen, de tweede met energieprestaties en de laatste eis heeft betrekking op het binnenklimaat. De thermische isolatie eisen worden uitgedrukt in maximale K-waarden (globale isolatieniveau van het gebouw) en U-waarden (isolatiewaarden per wand). Hoe lager deze waarden zijn, hoe beter dit is. De energieprestatie wordt uitgedrukt in het E-peil. Het E-peil is een maat voor het energieverbruik. Het gaat hier om de compactheid van het gebouw, de luchtdichtheid, de energieproductie, bescherming tegen de zon en dergelijke. Ook hier is een lage score het beste. Hoe lager het E-peil is, hoe energiezuiniger de woning. Bij het binnenklimaat draait het om de ventilatie en oververhitting te vermijden.

EPB Wet- en regelgeving

De EPB wetgeving bestaat sinds 2006. In de loop van de jaren is het EPB continu aangescherpt. Vanaf 2012 zijn de eisen jaarlijks aangepast. Zo heeft bijvoorbeeld de Vlaamse regering op 29 november 2013 opnieuw een wijzingbesluit goed gekeurd. Vanaf 2016 kunnen gemeentes strengere eisen opleggen voor specifieke wijken en volgens vaste eisenpakketten. Tot 2012 wordt het verplichte E-peil stapsgewijs aangescherpt: E50 in 2016, E40 in 2018 en E35 in 2020. Vanaf 2021 moet elke nieuwe woning minstens aan de BEN-eisen (bijna-energieneutraal), voldoen. Dit betekent dat bouwaanvragen of meldingen vanaf 2021 het E30-peil moeten aanhouden.

Energieprestatiecertificaat

Voor projecten die vallen onder de EPB wetgeving en waarvoor een E-peileis geldt, wordt een energieprestatiecertificaat opgesteld door een EPB-verslaggever. Dit certificaat wordt EPC Bouw genoemd. Dit certificaat geeft aan hoe energiezuinig het gebouw is. Het energieprestatiecertificaat is verplicht bij verkoop en verhuur van bouwwoningen en voor bepaalde openbare gebouwen. Het energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig vanaf de datum van het einde van de werken of vanaf de datum van in gebruik name.

Wij staan voor u klaar