Tot 40% goedkoper

Door heel Nederland

Bel ons op: 088 – 11 55 620

Binnen 24 uur aan huis

Echt vakmanschap

Deuren afhangen

Voor het plaatsen van nieuwe deuren is het erg belangrijk dat u ze op de juiste manier laat afhangen. Met het stappenplan van Klusjesmannen.org kunt u helemaal zelf uw deur afhangen. Dit is geen hele lastige klus, maar u kunt uiteraard altijd de hulp inroepen van onze professionals als u er zelf niet uitkomt.

Stappenplan

Voor het succesvol afhangen van uw deuren is het handig om het volgende stappenplan te volgen.

  • 1. Bepaal uw deur type. Een stompe deur valt precies in het kozijn. Een opdekdeur valt niet volledig in het kozijn: de verticale rand valt over het deurkozijn heen.
  • 2. Bepaal de draairichting van uw deuren. Een opdekdeur heeft vaste scharnieren, waardoor het belangrijk is om van tevoren de draairichting te bepalen. Wilt u dat hij naar links of rechts draait, naar buiten of naar binnen? Bij stompe deuren is dit niet van belang: deze maken gebruik van standaard scharnieren.
  • 3. Meet de deurkozijnen op. Meet de breedte zowel onderaan als in het midden en bovenaan, en meet de lengte zowel aan de linker- als aan de rechterpost. Houd rekening met het eventueel leggen van een nieuwe vloer. Als u een deur hebt van nieuw hout, houd er dan rekening mee dat de deur onder invloed van vocht een paar millimeter aan beide kanten kan uitzetten.
  • 4. Maak deuren op maat. Opdekdeuren komen in standaardmaten en hoeven niet op maat gemaakt te worden. Stompe deuren moeten wel op maat gemaakt worden. Gebruik hierbij de opgemeten afmetingen van stap drie en trek er vijf millimeter van af. Breng deze afmetingen over op uw deur.
  • 5. Plaats scharnieren op het kozijn. Vergelijk de plaatsing van de andere scharnieren in uw woning en plaats ze op dezelfde plek. Vervolgens plaatst u de knoop (het punt waar de beide bladen van het scharnier in elkaar grijpen) op ongeveer twee millimeter van uw deur. Zo voorkomt u dat uw deuren gaan klemmen.
  • 6. Plaats scharnieren op de deur. Plaats een wig onder de deur. Aan de bovenkant moet een ruimte overblijven waar een munt van tien eurocent op de platte kant tussen past. Teken de boorgaten af op uw deur. Hak een uitsparing in uw deur, zodat het scharnier niet uitsteekt ten opzichte van de rest van de deur.
  • 7. Hang de deur af. Controleer of alle schroeven goed zijn vastgedraaid. Vervolgens kunt u de deur afhangen.

Hebt u vragen over het stappenplan of lukt het afhangen van uw deur niet? Via Klusjesmannen.org kunt u altijd contact opnemen met een vakman die dit moeiteloos voor u uitvoert. Vul daarom gerust ons contactformulier in en laat het afhangen aan een professional over.