Tot 40% goedkoper

Door heel Nederland

Bel ons op: 088 – 11 55 620

Binnen 24 uur aan huis

Echt vakmanschap

Beitsen

Als u buiten hout hebt staan – bijvoorbeeld houten meubels, timmerwerk of ornamenten – is het erg belangrijk dat u ervoor zorgt dat het hout beschermd is tegen de elementen. Een effectieve manier om dit te doen is het beitsen van hout. Beitsen zorgt er niet alleen voor dat er een beschermende laag over het hout ontstaat, het zorgt er bovendien voor dat de inwendige structuur van het hout zo verandert dat het beter bestand is tegen weer en wind. Wij helpen u graag op weg met enkele tips over het beitsen van uw hout en timmerwerk.

Houtsoorten en beitsen

Hoewel elke houtsoort gebeitst kan worden, is het moeilijk om naaldhout te beitsen dan loofhout. Dit komt door de aanwezigheid van hars in het naaldhout: door de hars kan de beits minder goed intrekken en is de bescherming minder effectief. Loofhout kan over het algemeen gemakkelijk gebeitst worden.

De houtsoort is ook van invloed op de keuze van de beits. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen:

  • Blanke houtsoorten
  • Behandelde, blanke houtsoorten
  • Hardhout

Het is belangrijk dat u hier rekening mee houdt tijdens de aanschaf van de beits.

Stappenplan

Beitsen is relatief gemakkelijk. U hebt alleen een kwast en beits nodig. Er zijn echter wel enkele zaken waar u rekening mee moet houden:

  • Strijk de beits mee in de richting van de nerf.
  • Zorg dat u het hout goed opschuurt en ontvet.
  • Vul eventuele beschadigingen op met kneedbaar hout. Zorg dat het oppervlak zo vlak mogelijk is.
  • Verwijder druipende beits zo snel mogelijk.

Verf tijdens droog weer en een temperatuur die hoger ligt dan tien graden. Vermijd felle zon. Wanneer u deze tips in acht neemt, zult u waarschijnlijk geen tot weinig problemen ervaren met het beitsen. Mocht u er toch niet uitkomen, dan kunt u altijd een timmerman bij u in de buurt vinden via het contactformulier op onze website. Zo bent u er zeker van dat uw hout en timmerwerk zo lang mogelijk meegaat.