Tot 40% goedkoper

Door heel Nederland

Bel ons op: 088 – 11 55 620

Binnen 24 uur aan huis

Echt vakmanschap

Afkitten

Hebt u last van lekkage aan bijvoorbeeld een raam, douchecabine, of badkuip? Zijn de kitranden verouderd of uitgedroogd, of merkt u dat er sprake is van schimmelontwikkeling? Een goede oplossing voor deze problemen is het (opnieuw) afkitten van uw ramen, badkuip, keuken- of badkamertegels, zodat er nergens meer vocht kan blijven staan. Dit is een effectieve methode om uw woning vrij van schimmels en lekkages te houden.

Hoewel het afkitten van uw ramen en badkamervoorzieningen goed moet gebeuren, is het met de juiste materialen goed zelf te doen. De vakmensen van Klusjesmannen.org helpen u graag op weg. Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u via deze website altijd een klusjesman bij u in de buurt inschakelen.

Soorten kit

Een belangrijke factor voor het goed afkitten van naden is het kiezen van de juiste materialen. Er zijn verschillende soorten kit verkrijgbaar, en elke soort heeft eigenschappen die het geschikt maakt voor verschillende toepassingen.

  • Stoppasta

Stoppasta, vroeger ook wel bekend als stopverf, is een kneedbaar materiaal dat een goede plakkende werking heeft. Wanneer stoppasta droogt wordt het zeer hard. Hierdoor kan stoppasta moeilijk krimp of uitzetting opvangen. Omdat grote ruiten relatief veel kunnen krimpen en uitzetten is stoppasta het meest geschikt voor kleine ruiten.

  • Plastische kit

Plastische kitten zijn kitsoorten die, net als stoppasta, zeer hard uitharden. Hierdoor zijn plastische kitten alleen geschikt voor het afkitten van ruimtes tussen twee niet bewegende delen. Hier kan gedacht worden aan naden tussen keuken- of badkamertegels.

  • Acrylaat

Acrylaatkit is een veelgebruikte soort kit. Een groot voordeel van acrylaatkit is dat het vrijwel direct overgeschilderd kan worden. Het kan kleine bewegingen opvangen, maar is dus niet geschikt voor het gebruik bij grote ruiten. Acrylaatkit is oplosbaar in water. Wanneer u buiten gaat afkitten met acrylaatkit dient u zo snel mogelijk de kit te verven.

  • Elastische kit

Er zijn verschillende soorten elastische kitten, zoals siliconenkit, verlijmingskit, en beglazingskit. Al deze soorten kunnen bewegingen opvangen, waardoor ze geschikt zijn voor het gebruik bij materialen die krimpen of uitzetten, zoals ruiten of houten kozijnen.

Hoe moet ik afkitten?

Om een naad of voeg goed te kunnen afkitten gebruikt u het volgende stappenplan:

  • 1. Verwijder alle oude kit uit de naad of voeg
  • 2. Maak de naad zo stof- en vetvrij mogelijk
  • 3. Snijd de spuitmond van uw kitpistool af in een hoek van ongeveer 45 graden
  • 4. Zorg dat de kit goed contact maakt met de voegbodem
  • 5. Vul de voeg zodanig dat de kit voor de spuitmond uitloopt
  • 6. Werk de voeg door met een neutraal zeepsop de voeg af te vegen – vermijd sterke schoonmaak- of oplosmiddelen, omdat deze de structuur van de kit kunnen ondermijnen

Als u dit stappenplan volgt zult u waarschijnlijk weinig problemen ondervinden met afkitten. Mocht u er toch niet uitkomen, dan kunt u altijd contact opnemen met een klusjesman bij u in de buurt. Zo weet u zeker dat het afkitten goed uitgevoerd wordt en u geen last meer krijgt van lekkages en schimmels.